14.3.06

Heja Sverige!

Pieni uutinen viime viikon lehdessä kertoi Ruotsin poliisien saavan käyttää turbaania, päähuivia tai kipaa virantoimituksessa.

Ruotsalaisissa on tyyliä kun antavat järjen ja uskonnonvapauden voittaa. Hyvä Ruotsi!

6 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Hyvä. Kanadassa ei myöskään olisi tullut kenenkään mieleenkään kieltää ihmisiä pitämässä päässään turbaania tai kipaa tai muuta päähinettä päässään.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä päin palloa on poliitikkojen aloitteesta keskusteltu viime aikoina siitä, miten siirtolaisten pitää integroitua ja että vanha hyvä ajatus oman kulttuurin säilyttämisestä joutaisi romukoppaan.
Tämä juuri sen jälkeen kun kansalaisuusseremoniassa oli varta vasten vakuutettu, että kansalaisuuden ottaminen ei merkitse oman kulttuurin hylkäämistä.
Etniset ruoat ja ravintolat kelpaavat kaikille (poliitikoille varsinkin taitaa sushi maistua), mutta vaateparren tapainen identiteetin osoitus tai oman uskonnon julkinen harjoittaminen onkin sitten jo uhka.
Tällainen on tylsää maassa, jossa mitä erilaisimmat kulttuurit ovat onnistuneet elämään jokseenkin hyvässä yhteisymmärryksessä. (Alkuperäisasukkaiden kustannuksella tosin. Aina joku jää heikompaan asemaan.)

Anonyymi kirjoitti...

Virka-asu on virka-asu eikä mikään yksilöllisten ja kulttuurillisten ominisuuksien esittely!

Ansku kirjoitti...

Huolestuttavaa miten monikulttuurinen Australiakin on muuttunut. Jotenkin on sellainen tuntuma että suvaitsevaisuus uskonnonvapauden suhteen on kiristymässä monissa paikoissa.

On mielestäni erikoista miksi ihmiset reagoivat niin voimakkaasti toisen uskonnonharjoitukseen jopa "suvaitsevaisissa" länsimaissa. Miksi esim. joku vaatekappale on niin vaikea asia?

Ymmärrän toki virka-asut, mutta outoa on jos esim sikhi, jonka uskontoon turbaani kuuluu, ei voisi olla poliisi omana itsenään? Turbaani tuskin on virantoimituksen tiellä.

Ruotsissakin muuten kipan, turbaanin ja huivin on oltava sopivan värisiä ja mallisia virkapuvun kanssa eivätkä ne saa olla turvallisuusvaatimusten vastaisia. Asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä esimerkki oman kulttuurin soveltamisesta virka-asuun oli valkoinen elegantti huopabaskeri, jota torontolainen naislääkäri käytti valkoisen takin kanssa. Siinä oli lisäksi kaunis jalokivikoru.

Sikhit ovat pitäneet turbaania kautta historian myös sotilaina. Se on ollut täysin hyväksyttyä.

pirkko/blogisisko

Anonyymi kirjoitti...

Tarkennan sen verran, etta en mina virkapuvuista niinkaan ole huolestunut (vaikka olen samaa mielta Blogisiskon kanssa sikhiturbaaneista), vaan siita, etta ilmapiiri on taalla muuttumassa niin ahtaaksi, etta kadulla huntua kayttavat musliminaiset saavat osakseen huutelua ja haistattelua. Tietysti asia liittyy maailmantilanteeseen, mutta juuri siita syysta poliitikot valitsivat huonosti (mutta tuskin sattumanvaraisesti) hetken vaatia vaalipuheissaan kulttuurista integraatiota.