11.10.05

Lööppihäirintää

Jyrki Jantunen kertoo Suomen Kuvalehdessä (SK 7.10.2005 Pressi & Illuusio, s. 93) 7-vuotiaasta pojasta, joka on sanonut isälleen Lontoon pommi-iskujen aikaan: "Voisitko lähettää postia sinne toimitukseen, etteivät laittaisi niitä lööppejä kauppojen oviin. Niiden kohdalla en voi pitää silmiäni kiinni, koska törmään oveen."

Iltapäivälehtien lööpeiltä on tosiaan mahdotonta suojautua jos joutuu käymään kaupassa, huoltoasemalla tai kioskilla tai jos yleensä kävelee kaupungilla. Se mitä lööpeissä sanotaan pakkosyötetään siis lähes tulkoon koko kansalle, joka vähänkin pääsee liikkeelle. Myös lapsille.

"Ruotsissa on kampanjoitu lööppejä vastaan. Kauppiaita ja kuluttajia on kehotettu boikotoimaan seksistisiä otsikkojulisteita. Suomessa vastaavaa ei ole puuhattu, mutta tosiasia alkaa kuitenkin olla, että lööopit eivät enää sovi kaikkien silmille," kirjoittaa Jantunen.
Jantusella on mielestäni hyvä ehdotus: "Kauppiaat voisivat taas suojella asiakkaitaan ja jättää räikeimmät lööpit ripustamatta." Siinäpä hyvä kilpailuvaltti! Voisin aivan hyvin kuvitella vaikka vaihtavani kantakauppaani ihan lastensuojelullisista syistä jos pystyn välttämään lööppisaasteen. Miten on, S-Market Vaajala ja Valintatalo?

Hesarin mielipidepalstalla kuulemma sosiaalityöntekijä ja kaksi psykologia kirjoittavat että lapset ahdistuvat lööpeistä, joilta ei voi suojella. Tottakai ne ahdistaa, aikuisiakin. Ne eivät voi olla vaikuttamatta maailmankuvaan ja turvallisuuden tunteeseen. Jos väkivalta ei ole lisääntynyt, mutta turvattomuuden tunne on, missä mahtaa olla syy? Lööpit vaikuttavat myös arvomaailmaan tekemällä joistain asioista suuria uutisia, jotka eivät sitä todellakaan ole. Mutta jos joka nurkan takaa niin väitetään, kyllä siihen alkaa vähitellen kriittisempikin ihminen uskoa.

"Lööpit tulevat ja menevät, mutta niiden jättämä jälki voi olla pysyvä," toteaa Jantunen. Tätä väkivalta- ja seksuaalista häirintää tehdään jotta saadaan myytyä enemmän lehtiä. Rahasta.

Pelottaa se päivä, jolloin muksu oppii lukemaan. Oiskohan vallankumouksen aika?

Ei kommentteja: