27.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 31

VIERAILU KODISSA

Vieraiden vastaanottamiseen on oma systeeminsä. Ulkomaalaisen on tärkeää malttaa small-talkia kunnes vastaanottaminen on suoritettu. Aluksi on kyllä kättelyä ja vähän jutteluakin, mutta pääasia tapahtuu kun istut isäntien kanssa olohuoneessa.

Ota kengät pois ennen sisään menoa vain mikäli isäntä on kuningas, päällikkö tai tärkeä vanhin. Sinulle tarjotaan vettä, jonka tuo lapsi tai talon emäntä. Tämä on symbolista ja sinun tulee siemaista sitä vähän ja laittaa lasi takaisin tarjottimelle. Isäntä ja ehkä koko perhekunta kättelee sinua ja toivottaa sinut sitten tervetulleeksi. Sano "thank you" ja jos henkilö on sinua vanhempi nouse seisomaan. Sen jälkeen sinulta kysytään miten voit ja ehkä miten perheesi voi. Vaikka olisit kuolemaisillasi tai sinulla ei olisi lainkaan perhettä, on vastaus "fine." Sen jälkeen isäntä kysyy vierailusi syytä ja sitten voit alkaa puhua. Tässä vaiheessa myös annetaan lahjat.

Ghanalaisesta kodista ei pääse tyhjin vatsoin. Hyvä isäntä järjestää etukäteen suosikkiruokaasi. On tärkeää toteuttaa käskyä syödä kaikki. Jos niin ei tee, se otetaan henkilökohtaisesti. Älä ylläty jos sinulle annetaan oma pöytä jossa syödä, mutta usein syöt isännän/emännän kanssa (mikäli samaa sukupuolta). Ghanalaiset eivät yleensä sekoita juttelua ja syömistä. Hiljaisuus ei ole vaivaantunutta, on riittävää olla yhdessä.

On epäkohteliasta lähteä liian aikaisin. Älä hyväksy kutsua ellei sinulla ole aikaa. Kun lähdet saattaa isäntä/emäntä sinua osan matkaa. Voimakas ystävyyden merkki on kulkea toisen kanssa pitkälle. Ei ole epätavallista että saatetaan kotiin saakka, jolloin saattajasta tulee vieras ja sinä sitten myöhemmin saatat hänet kotiin.


Ghanalaisia koteja Anomabossa (alimpana kuninkaan koti):





Ei kommentteja: