21.1.11

Ghanan lyhyt oppimäärä, luku 18




HAUTAJAISET

Hautajaiset voivat olla pitkiä, ylellisiä ja kalliita tapahtumia. Viikonlopun valtaa suuret kaiuttimet, muoviset tuolit ja ihmiset, jotka juovat, tanssivat, valittavat ja kaatavat juomauhreja. Hautajaiset ovat erittäin tärkeitä tapahtumia, sillä Ghanassa arvostetaan esi-isiä. Niissä ei vain surra kuollutta, vaan myös juhlitaan hänen elämäänsä.

Yleisesti uskotaan että kuoleman jälkeen ihmisen sielu siirtyy henkimaailmaan, josta se pitää yhteyttä eläviin ja voi joko suojella tai rangaista jälkeläisiään riippuen heidän käytöksestään. Hautajaisten tarkoitus on valmistaa sielu tälle matkalle. Syy jatkuvaan juomauhrien kaatamiseen tai kotona oleviin alttareihin on usko esi-isien läsnäoloon henkinä.

Perinteiset hautajaiset voivat kestää kolme päivää ja enemmänkin huomattavalle johtajalle. Perjantai-iltana ruumis on nähtävillä koko yön ja sen luona käy pitkä jono valittavia ihmisiä. Lauantaiaamuna arkku (jonka sisässä on kuolleen tavaroita ja muita lahjoja) haudataan. Polttohautaus on kauhistus, sillä ruumiin paikka täytyy olla tiedossa tulevia muistojuhlia varten. Hautauksen jälkeen syödään ja pidetään puheita. Kättelyä on runsaasti aina kun seuraavat vieraat saapuvat. On tärkeää ottaa osaa ystävänsä suruun.

Vieraat muodostavat jonon maksaakseen hautajaislahjansa, mikä auttaa kattamaan hautajaiskuluja. Saattoväelle ilmoitetaan lahjan antajan nimi ja annettu summa. Summan suuruus riippuu antajan varallisuudesta ja läheisyydestä perheeseen. Tämän jälkeen seuraa tanssia ja juomista. Lauantaisin saattavat kaupungin vallata juopuneet, mustiin ja punaisiin pukeutuneet ihmiset. Osa heistä on aloittanut juomisen jo perjantaina eikä ole nukkunut. Kristillisissä hautajaisissa pidetään sunnuntaina kirkossa kiitosjumalanpalvelus.

Hautajaisten vuosipäiviä juhlitaan yhden, viiden, kymmenen ja kahdenkymmenenyhden vuoden kuluttua. Leskivaimo saattaa käyttää vuoden mustia vaatteita aviomiehen kuoleman jälkeen.

Ghanassa näkee myös hautajaisten mainosjulisteita (kuvat yllä).

Nykyään hieman kyseenalaistetaan esi-isien saamaa suureellista huomiota ja ylitsepursuavaa tuhlausta hautajaisten järjestelyissä.

Ei kommentteja: