3.1.06

Kansanperinteen innoittamaa

Koska ei vielä ole ollut edes loppiainen, saati Nuutin päivä, voi varmaan puhua joulukoristeista. Jouluristi (joulutanko) on kotiseudulleni tyypillinen joulukoriste. Kyseessä on vanha perinne, jonka alkuperäinen tarkoitus on ollut ilmeisesti pahojen henkien poisajaminen. Nykyään niitä laitetetaan lipputankoihin tai ulkorakennusten päätyihin. Tradition mukaan joulutanko sytytetään jouluaattona ja sammutetaan Nuutin päivänä (13.1.)

Lapväärtin, Lålbyn ja Peruksen kylissä jouluristejä on erityisen paljon (n. 200). Kristiinankaupungin sillanpäätä koristaa tälläinen yksilö:


Näkymä raatihuoneen takaa:

Ja sitten hieman kansanperinteen innoittamaa nykytaiteellista (?) leikittelyä (kaikissa kuvissa on joulutanko):

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista! Enpä ole tiennyt näistä perinteistä, ihan toiselta laidalta kotimaata kun olen syntyisin ja pääkaupunkiseudulla vain sittemmin asunut. Ihanaa, että jotkut perinteet sentään säilyvät aikojen myllerryksessä.

Ansku kirjoitti...

"Ihanaa, että jotkut perinteet sentään säilyvät aikojen myllerryksessä."

Niin on. Ja on mukavaa kun on paikallisia perinteitä, mitä ei juuri muualla näe. Näitä joulutankoja ei kaupoissa myydä. Joka vuosi taitaa olla kansanopiston kurssi, jossa opetetaan tekemään ja tehdään myös joulutanko.