30.11.11

Uusimmat kuvat ja tiedot Ghanan Namongin sairaalasta

... löytyvät täältä.

Huimaa!

Parasta kristinuskossa 8 B

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 8.

Olen usein kuullut lainattavan Whiten tulkintaa Marian ja Joosefin poikansa etsinnästä. "Yhden päivän laiminlyönnin vuoksi Joosef ja Maria kadottivat Vapahtajan, mutta hänen löytämisensä maksoi heille kolmen päivän tuskallisen etsinnän. Näin on meidänkin laitamme."

Mieleeni ei ole kuitenkaan jäänyt, että samalla innolla olisi viitattu Whiten näkemykseen siitä, mikä meidät erottaa Vapahtajasta. Hän nimittäin jatkaa näin: "Turhalla puheella, pahan puhumisella tai rukouksen laiminlyömisellä voimme yhdessä päivässä menettää Vapahtajan läsnäolon, ja voi kestää useita päiviä ennen kuin löydämme hänet ja saamme menettämämme rauhan takaisin."

Hänen näkemyksensä mukaan nimenomaan sekä pahan puhumisella että rukouksen laiminlyömisellä katkeaa yhteys Jumalaan.

Tuntuuko Jumala sinusta kaukaiselta? Onko levoton ja rauhaton olo? Silloin saattaa olla aihetta miettiä kielenkäyttöään, lopettaa pahan puhuminen ja rukouksessa kääntyä Jumalan puoleen.

29.11.11

Parasta kristinuskossa 8 A

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 8.

Kahdeksannen luvun aiheena on Jeesuksen matka pääsiäisen viettoon Jerusalemiin hänen ollessaan 12-vuotias ja jääminen keskustelemaan opettajien kanssa vanhempien palatessa kotiin.

"Rabbiinit puhuivat siitä ihmeellisestä arvonnoususta, jonka Messiaan tulo toisi juutalaisille, mutta Jeesus viittasi Jesajan ennustukseen ja kysyi niiden raamatunpaikkojen merkityksestä, jotka käsittelevät Jumalan Karitsan kärsimyksiä ja kuolemaa."

Messiaasta toivottiin suuruuden aikojen tuojaa, valtaa ja rikkautta. Siksi oli vaikea tunnistaa Messiasta, joka tulikin kärsimään ja kuolemaan.

Luulenpa, että samantyyppinen ajattelumalli ei ole niin hirveän kaukana meistä nykyisistäkään kristityistä. On niin helppoa mitata hengellistä ja seurakunnallista 'menestystä' samanlaisin mittarein kuin muitakin asioita mitataan: lukumäärillä, rahalla, kunnialla, kuuluisuudella, koulutuksella tai arvostuksella. Kuitenkin Jumalan tahdon toteuttaminen voi olla aivan jotain muuta: pieniä tekoja, palvelua, kärsivällisyyttä, vaatimattomuutta, vähään tyytymistä, rohkeutta silloinkin kuin ei ole parrasvaloissa tai kun ei saa teostaan suosiota - jopa uhrautumista.

Mietittäväksemme: Missä yllättävässä voit tänään nähdä Jumalan voiman ja armon? Onko Jumala läsnä vaikeasti tunnistettavassa tilanteessa, tunteessa, paikassa?

27.11.11

Rasismista voi parantua

Wow. Onpa hurja tarina rasistista, joka uskalsi henkensä uhallakin irtaantua väkivallasta ja skinhead-piireistä. Ja musta mies, valkoista ylemmyyttä uhoavien ryhmien päävihollinen, oli valmis auttamaan ex-rasistia saamaan uuden elämän etsimällä rahoittajan kivuliaille ja kalliille leikkauksille, joilla poistettiin vihaiset tatutoinnit kasvoista ja käsistä.

Tätä on evankeliumi, kuten Patty Froese Ntihemuka kirjoittaa.

Rasismista, kuten mistä muusta tuhoavasta tahansa, voi parantua. Uusi alku, uusi elämä on mahdollinen. Varsinkin kun vihan kohteena olleet antavat anteeksi ja tukevat.

Makuelämys

Mukula, 3 v. syö erään tunnetun suomalaisen pikaruokaketjun hampurilaista.

Mukula: Tää maistuu paperilta.

26.11.11

Se on salaus!

Mukula, 3 v.: Äiti, kuulitko sä ton äänen?
Äiti: Minkä äänen?
Mukula::.. En kerro. Se on salaus.

25.11.11

24.11.11

Ei tarvita muita miehiä

Mukula: Tiiätkö, äiti, ei tarvitse muita miehiä! Mumski vaan on.
Äiti: Mihinkä ei tarvitse muita miehiä?
Mukula: Siivoomiseen. Keittiöön. Mumski vaan on.

23.11.11

Haukkuminen ja vähättely vahingoittaa lapsen aivoja

Olen käynyt läpi vanhoja papereita ja käsiini osui Harvard University Gazette (May 22, 2003). Siinä oli mielenkiintoinen artikkeli, jonka takia olen varmaankin ottanut sen aikoinani talteen.

Lapsuuden aikainen kaltoinkohtelu muuttaa aivojen rakennetta ja toimintaa ja lisää niin ahdistuksen kuin itsemurhankin riskiä.

"Nämä muutokset eivät liity vain fyysiseen pahoinpitelyyn tai seksuaaliseen hyväksikäyttöön. On lisääntyvässä määrin todisteita, siitä että jopa 'sanallinen pahoinpitely' voi muuttaa sitä miten kehittyvät aivot toimivat" sanoo Martin Teicher, psykiatrian professori Harvard Medical School:sta.

Vaikutukset näkyvät aivojen herkkien alueiden pienemmässä koossa ja epilepsiaa muistuttavissa aivotoiminnoissa. Tunteisiin ja keskittymiseen liittyvissä aivon alueissa on vähemmän toimintaa.

Vaikutukset eivät johdu niinkään geeneistä vaan ympäristöstä.

Ankarat rangaistukset, seksuaalinen hyväksikäyttö, vähättely ja huomiotta jättäminen muuttavat aivosolujen lähettämiä ja vastaanottamia signaaleja.

Lapsuudessa stressiä kokeneille koe-eläimille kehittyvät aivot, jotka ovat valmistautuneet kokemaan pelkoa, ahdistusta ja äärimmäisiä taistele tai pakene -reaktioita.

Lapsena äänekästä huutamista, kiljumista ja vähättelyä kokeneet kokivat opiskelijoina enemmän ahdistusta, masennusta ja heidän aivoissaan oli muutoksia.

Vähättely tarkoittaa kommentteja kuten
-Olet tyhmä.
-Sinusta ei koskaan tule mitään.
-Miksi et voi olla kuten serkkusi?

Huutamisen, haukkumisen ja vähättelyn vaikutukset aivoihin voivat olla yhtä voimakkaat kuin fyysisellä ja seksuaalisella väkivallalla olisi.

Mietipä sitä ennen kuin avaat kiihdyksissäsi sanallisen arkkusi lapselle.

Raamatun ohje vanhemmille on: älkää herättäkö lapsissanne vihaa.

Parasta kristinuskossa 7 F

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 7, Jeesuksen lapsuus.


"Hänen hiljainen ja yksinkertainen elämänsä tarjoaa tärkeän opetuksen: mitä vähemmän lapsen elämässä on keinotekoista jännitystä ja mitä läheisemmässä sopusoinnussa se on luonnon kanssa, sitä paremmin kehittyvät fyysiset, henkiset ja hengelliset voimat."

Mielenkiintoista on, että tämä on kirjoitettu 1898 julkaistussa kirjassa, yli 100 vuotta sitten. Nyt on helppo ajatella ettei silloin tai 2000 vuotta sitten lasten ja nuorten maailmassa edes ollut 'keinotekoista jännitystä.'

Ajatus mahdollisemman vähäisestä 'keinotekoisesta jännityksestä' tuntuu minusta järkevältä. Luulenpa, että moni lastemme kehitykselle välttämättömänä pitämämme vempain, tapahtuma ja kokemus on ihan tarpeeton, ellei jopa vahingollinen. Ehkäpä ero maailmaan 100 tai 2000 vuotta sitten on se, että nykyään voi olla vaikeampaa välttää keinotekoista jännitystä?

Oli miten oli, työkenttää riittää.

Kyky nauraa

Mukulalla, 3 v. on asiaa äidille.

Mukula: Äiti, osaako sammakot nauraa?

22.11.11

Ole kiitollinen ettei sinulla jo ole kaikkea mitä haluat

Helsinki, Finland.


Ole kiitollinen

Ole kiitollinen ettei sinulla jo ole kaikkea mitä haluat.
Jos olisi, mitä sinä sitten odottaisit?
Ole kiitollinen kun et tiedä jotain,
sillä silloin sinulla on mahdollisuus oppia.
Ole kiitollinen vaikeista ajoista.
Sellaisina aikoina sinä kasvat.
Ole kiitollinen rajoituksistasi ja heikkouksistasi,
niiden takia sinulla on mahdollisuus kehittyä.
Ole kiitollinen jokaisesta uudesta haasteesta,
koska ne kasvattavat vahvuuttasi ja luonnettasi.
Ole kiitollinen virheistäsi.
Ne opettavat sinulle arvokkaita asioita.
Ole kiitollinen kun olet väsynyt ja uupunut,
se tarkoittaa, että olet tehnyt jotain merkittävää.

On helppo olla kiitollinen hyvistä asioista.
Rikas tyydyttävä elämä tulee niille, jotka ovat kiitollisia myös vastoinkäymisistä.

Kiitollisuus voi muuttaa negatiivisen asian positiiviseksi.
Etsi keino olla kiitollinen myös ongelmistasi
ja niistä voi tulla sinulle siunauksia.

-Tuntematon

Parasta kristinuskossa 7 E

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 7, Jeesuksen lapsuus.

Jälleen White ottaa esille köyhyyden.


"Vapahtajamme jakoi köyhien kohtalon. Ne, joilla on oikea käsitys hänen elämästään, eivät koskaan kuvittele, että rikkaita on kunnioitettava enemmän kuin kunnollisia köyhiä."

"Vapahtaja alentui köyhyyteen opettaakseen, miten me voimme alhaisessa asemassa vaeltaa Jumalan yhteydessä."

Näe minut

Äiti seisoo tuolilla ottamassa ja selaamassa kirjaa korkealta kirjahyllyltä. Mukula, 3 v. tulee halaamaan äidin jalkoja.

Mukula (rakastavasti): Äiti...

Äiti jatkaa kirjan selaamista.

Mukula: Äiti, kurkkaa mua.

21.11.11

Parasta kristinuskossa 7 D

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 7, Jeesuksen lapsuus.

White korostaa työn merkitystä Jeesuksen elämässä ja esimerkkinä myös meille.



"Esimerkillään hän opetti, että työ on tehtävä huolellisesti ja perusteellisesti ja että työ on kunniallista. Jumala antoi työn siunaukseksi, ja vain tunnollinen työntekijä löytää elämän tosi rikkauden ja ilon. Jumalan suosio lepää niiden lasten ja nuorten yllä, jota tekevät osansa kodin velvollisuuksista keventäen isän ja äidin kuormaa."

"Jeesus ei välttänyt huolia ja vastuuta, kuten tekevät monet, jotka tunnustautuvat hänen seuraajikseen. Monet ovat heikkoja, tehottomia, voimattomia ja vaikeuksien kohdatessa lähes hyödyttömiä, koska he koettavat välttää tätä kasvatusta."

"Hän aloitti toimintansa pyhittämällä työn, jota vaatimattomat käsityöläiset tekevät jokapäiväisen leipänsä ansaitsemiseksi."

Notkea käsi

Mukula, 3 v. levitti kämmenensä ruokalautasen päälle sormet harallaan.

Mukula: Mun käsi tekee spagaatin.

20.11.11

Parasta kristinuskossa 7 C

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 7, Jeesuksen lapsuus.

Kirjoitusten lisäksi White korostaa luontoa Jeesuksen 'oppikirjana'.

"Avoinna hänen edessään oli Jumalan luomistekojen suuri kirjasto."

"Katsellessamme sitä, mikä luonnossa on suurta ja kaunista, ajatuksemme suuntautuvat Jumalaan. Mielemme täyttää kunnioitus ja sielumme saa uutta voimaa, kun lähestymme Kaikkivaltiasta hänen tekojensa välityksellä."

Itse olen havahtunut meillä siihen, että mukulan, 3 v. kanssa ei ole tullut oltua niin paljon luonnossa kuin hänen isosiskonsa kanssa saman ikäisenä. Lienee aihetta skarppaukseen kun metsäretkellä mukula vaan toisteli: "Paha metsä. Paha metsä."

Kannattaa varoa

Mukula, 3 v. rakastaa kalaa.

Mukula: Onko kalalla suuta?
Mumski: On.
Mukula: Sitten ei voi syödä kalan suuta.
Mumski: Miksi?
Mukula: Se voi purasta mua kieleen.

19.11.11

Parasta kristinuskossa 7 B

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 7, Jeesuksen lapsuus.


"Kristuksen päivinä nuorten uskonnollinen opetus oli muuttunut muodolliseksi. Perimätietö oli suurelta osin syrjäyttänyt pyhät kirjoitukset. Ajatukset täytettiin aineistolla, jolle ei annettaisi arvoa taivaan yliopistossa. Oppilailla ei ollut aikaa hiljaisiin hetkiin Jumalan kanssa, niin että he olisivat kuulleet hänen äänensä puhuvan sisimmässään. He kääntyivät pois viisauden lähteestä. Se, mitä pidettiin "korkeampana" opetuksena, muodosti suurimman esteen nuorison todelliselle kehitykselle. Heidän mielensä tuli ahtaaksi ja rajoittuneeksi."

Mitenköhän usein uskonnollisessa opetuksessa ja kristillisessä kasvatuksessa nykyään painotetaan Jumalan äänen kuulemista ja hiljaisia hetkiä? Tässäpä pohdittavaa meille vanhemmille, isovanhemmille, opettajille, kerhojen vetäjille, nuorisotyötä tekeville ja muille lasten ja nuorten kanssa toimiville.

"Seurustelu Jumalan kanssa rukouksessa kehittää henkisiä ja siveellisiä voimia."

Minkäs sille voi

Kello on jo noin 20.00. Äiti ei ole taaskaan pystynyt keskittymään keskittymistä, rauhaa ja aikaa vaativaan tehtävään, joka olisi viimeistään pitänyt tänään saada tehdyksi. [Oikeammin: tehtäviin.) Tuntuu että koko päivän on joku ollut kysymässä miljoonaa asiaa miljoonaan kertaan. Nyt mumski on tullut, joten äitillä herää toivo sulkeutua yksin työhuoneeseen.

Äiti: Nyt mut pitää jättää rauhaan.
Muksu, 9 v.: Ei me voida kun sulla on niin hyviä neuvoja.

18.11.11

Parasta kristinuskossa 7 A

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 7, Jeesuksen lapsuus.

Lasten vanhempana minua kiinnostaa Jeesuksen lapsuus ja hänen äitinsä rooli.

"Jeesuksen äiti tarkkaili hänen kykyjensä kehitystä ja pyrki rohkaisemaan tuota älykästä, vastaanottavaista mieltä. Pyhän Hengen välityksellä hän sai viisautta toimia yhteistyössä taivaallisten voimien kanssa tämän lapsen kasvattamiseksi..."

Hmm. Erilaisista kasvatusnäkemyksistä ja tyyleistä käydään julkisuudessa välillä kiivastakin keskustelua... Voisikohan kristillistä lastenkasvatusta kuvailla jotenkin näin:

Yhteistyötä taivaan kanssa juuri tämän lapsen kasvattamiseksi.
-Vanhempi kiinnittää huomiota lapseen ja hänen kehitykseensä ymmärtääkseen häntä.
-Vanhempi rohkaisee lasta.
-Vanhempi kohtelee lasta älykkäänä ja vastaanottavaisena.
-Vanhempi saa Pyhältä Hengeltä viisautta juuri tätä lasta varten.

Mulla oli mieli

Mukula, 3 v. on pahoillaan kun äiti ei ota häntä mukaan hakemaan mumskia junalta.

Mukula: Mulla oli mieli nähdä juna.

17.11.11

Mitä Kanada opettaa maahanmuutosta

Kanada opettaa: erilaisia ihmisiä ei kannata kohdella uhkana.

Karri Ojanen kirjoittaa Kanadasta ja maahanmuutosta.

Parasta kristinuskossa 6

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 6.

Kuvaillessaan tietäjien vierailua Jeesuksen luona White nostaa esille kolme kertaa sen miten Jumala toimii muiden uskontojen ja 'pakanoiden' parissa ja heidän kauttaan.

1) Jumala toimii muidenkin uskontojen parissa. "Heidän omassa maassaan oli profeetallisia kirjoituksia, jotka ennustivat jumalallisen opettajan tulon."

2) Tullessaan Jerusalemiin oppineet tietäjät kokivat halveksuntaa pappien taholta. "Papit ylistivät omaa uskontoaan ja hurskauttaan julistaen samalla kreikkalaiset ja roomalaiset syntisiksi. Tietäjät eivät olleet epäjumalanpalvelijoita, ja Jumalan silmissä he olivat paljon korkeammalla kuin nämä, jotka tunnustautuivat hänen palvelijoikseen; silti juutalaiset pitivät heitä pakanoina."

3) 'Eriuskoiset' tietäjät osallistuivat Jeesus-vauvan pelastamiseen hengen vaaralta. "... pakanamaasta tulleiden tietäjien lahjojen avulla Herra hankki varat Egyptin matkaan ja vieraassa maassa asumiseen."

Kiinniotto

Äiti kaapii lautaselta pinaattikeiton rippeet mukulan, 3 v. suuhun.

Mukula: Äiti, lusikka ottaa keittoo kiinni. Yrittää mitä saa.

16.11.11

Parasta kristinuskossa 5 B

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Luku 5.

Eräs Whiten hengellisen ajattelun pääteemoista on ajatus 'suuresta taistelusta', taistelusta hyvän ja pahan välillä, jota käydään kunkin ihmisen sydämessä. Taistelun keskuksessa on kysymys: onko Jumala oikeudenmukainen ja rakkaus?

Jeesuksen äidin, Marian, saama varoitus tuskasta, jonka hänkin tulee käymään läpi ("Sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä."), vie ajatuksen tähän taisteluun:


"Golgatan ristillä rakkaus ja itsekkyys seisoivat vastakkain. Kristus oli elänyt lohduttaakseen ja siunatakseen muita, ja tappamalla hänet Saatana ilmaisi vihansa Jumalaa kohtaan. Hänen kapinansa todellisena tarkoituksena oli syöstä Jumala valtaistuimelta ja tuhota hänet, jonka välityksellä Jumalan rakkaus ilmaistiin.

Kristuksen elämä ja kuolema tuo näkyviin myös ihmisten ajatukset. Jeesuksen elämä oli kutsu antautumiseen ja osallistumiseen hänen kärsimyksiinsä. Kaikki, jotka kuuntelivat Pyhää Henkeä, tulivat vedetyiksi hänen luokseen. Oman itsensä palvojat kuuluivat Saatanan valtakuntaan. Asenteellaan Kristusta kohtaan kaikki osoittavat millä puolella ovat. Näin jokainen tuomitsee itse itsensä.

Viimeisen tuomion päivänä ristin todellinen merkitys selviää jokaiselle... Suuren taistelun kaikkiin kysymyksiin on vastattu. Jumala osoitetaan syyttömäksi pahuuden syntyyn ja olemassaoloon. Käy ilmi, ettei Jumalan hallinnossa ollut mitään vikaa, ei mitään tyytymättömyyden aihetta. Sekä uskolliset että kapinalliset vakuuttuvat: "Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas. - - sinun oikeat tuomiosi ovat tulleet julki" (Ilm. 15:3,4)."

Kaupassa

Mukula, 3 v.: Meidän kaupassa pitää jonottaa et pääsee maksulle.

15.11.11

Parasta kristinuskossa 5 A

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White).

Viidennen luvun aihe on Jeesus-vauvan tuominen siunattavaksi temppeliin. Kaksi Whitelle tärkeää teemaa, köyhien asia ja uskonnollisten johtajien ja vallan arvostelu, tulevat esille hänen näkemyksessään tapahtumasta. Pappi näki vain köyhät galilealaiset vanhemmat eikä ymmärtänyt miten merkittävä tavanomaiselta vaikuttava tilanne oli.


"Näin on yhä. Koko taivaan huomio kohdistuu tapahtumiin, joita uskonnolliset johtajat eivät pane merkille. Ihmiset tunnustavat historiallisen Kristuksen, mutta sitä Kristusta, joka köyhien ja kärsivien hahmossa pyytää apua, ei oteta nyt vastaan sen halukkaammin kuin kaksi vuosituhatta sitten."

Maalaiset ei tarvitse pattereita

Pöydällä on vesivärisiveltimiä.

Mukula, 3 v.: Maalaisvälineitä! Niihin ei panna pattereita.

14.11.11

Parasta kristinuskossa 4

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White). Neljäs luku.

"Maallinen isä katsoo pienen lapsen kasvoja ja vapisee ajatellessaan elämän vaaroja. Hän haluaa varjella hänet kiusauksilta ja taisteluilta. Jumala lähetti ainoan Poikansa paljon ankarampaan taisteluun, paljon pelottavampaan vaaraan.

"Siinä on rakkaus." Ihmettele, oi taivas, hämmästy, oi maa!"

Sitkeä opinhaluinen kolmivuotias

Mukula, 3 v. haluaa taas tietää mitä eri sanat ovat englanniksi.

Mukula: Mikä on nosturi?
Äiti: Hmm.... Äiti ei tiedä.
Mukula: Isä tietää!

Joskus myöhemmin äiti kuulee kun mukula tiedustelee asiaa isältä. Ei tainnut isäkään tietää.

Jonkin ajan päästä, muksu, 9 v. juttelee äidin kanssa.

Muksu: Mikä on nosturi englanniksi?
Äiti: Onko mukula kysynyt sultakin? En tiedä.
Muksu: On. Eiks teille oo koulussa opetettu?
Äiti: Ei oo.
Muksu: Mä luulin, että sä tiedät kaikki englannin sanat.
Äiti: Niitä on niin paljon ettei niitä koskaan kaikkia tiedä. Niillä on jopa omia sanakirjoja, joissa selitetään sanoja englanniksi.

Täytyipä vihdoin konsultoida sanakirjaa. Nosturi on crane. Oppia ikä kaikki.

Kolmivuotiastamme voisi kuvailla sanalla educational.

13.11.11

Isänpäivän kohteliaisuus

Tuffa on lähdössä isänpäivän lounaan jälkeen takaisin. Kun hän on hetken poissa pöydästä kesken lounasta hakemassa lisää ruokaa seisovasta pöydästä luulevat tytöt hänen jo lähteneen. Ilo on suuri kun tuffa vielä tulikin takaisin ruokapöytään.

Mukula, 3 v. (riemuissaan): Tuffa tuli takaisin!!!! Tuffa ei oo mikään ötökkä.

Hyvää isänpäivää isille. Ette ole mitään ötököitä.

Äiti ei laita kunnon ruokaa!

Mukula, 3 v. suuttui kun äiti halusi laittaa nuudelia. Mukulan kun olisi ollut ihan pakko saada pinaattikeittoa.

12.11.11

Vakavia puutteita

Iskä saapuu kotiin. Mukulalla, 3 v. on heti esitettävänään valitus: Kotona ei ole avokadoa eikä omenaa!

Myöhemmin mukula selittää äidille: Avokado ei ole mulle allelillista. (= allergista)

Taitaa mukulaa harmittaa kun kotona on nyt vain niitä hedelmiä, joita hänelle ei tällä hetkellä anneta allergiaepäilyn takia.

11.11.11

Mikä löytö!

Iskä tuli kaupasta ja kauppakassista löytyi päärynää.

Mukula, 3 v. (riemuissaan): Iskä löysi päärynää kaupasta. Sä et löytänyt joskus!

10.11.11

Vuoden positiivisin jyväskyläläinen

Vuoden 2011 positiivisimmaksi jyväskyläläiseksi on valittu Gloria Lapitan. Oikea valinta!

Gloria tekee erinomaista työtä -iloisesti- ja on myönteisyyttä hehkuva ihminen.

Myös pastorin blogi antaa kunniamaininnan.

Parasta kristinuskossa 3

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White).

Yksi merkittävä teema Whiten hengellisessä ajattelussa on Jumalan oikea luonne ja se miten kuvaa Jumalasta on pahasti vääristelty vuosituhansien varrella niin häneen uskovien kuin muidenkin toimesta. Erityisen vaarallistahan on se kun Jumalan palvelijoiksi ilmoittautuvat antavat hänestä aivan väärän kuvan. "... esittäen Jumalan luonteen väärässä valossa, niin että maailma piti häntä hirmuvaltiaana."

Hyviä on

Mukula, 3 v. on vaikuttunut työhuoneen - ooh! - kahdesta printteristä.

Mukula: Koneet on hyviä ne kaksi.

9.11.11

Parasta kristinuskossa 2

Parasta kristinuskossa? No, Jeesus tietysti. Kristityt keskittyvät liian vähän uskonsa parhaaseen asiaan!

Jatkan muistiinpanoja ja ajatuksia Jeesuksen elämää käsittelevästä kirjasta Rakkaudella Isältä (Ellen White).

Toisesta luvusta mieleeni jäi tämä ajatus: "Pyhäkköpalvelus oli Kristuksen itsensä asettama. Se oli vertauskuva hänestä, täynnä elinvoimaa ja hengellistä kauneutta."

Vanhasta testamentista löytyvä pyhäkkö ja uhripalvelus ovat hyvin kaukana nykyihmisen todellisuudesta ja tuntuvat meistä kummallisilta. Niihin perehtyminen voi olla silti erityisen antoisaa ja hengellisesti koskettavaa - kun niitä katsoo Jeesuksen kautta - sillä ne OVAT täynnä elinvoimaa ja hengellistä kauneutta. Sen näkeminen vaan vaatii jonkin verran vaivannäköä nykyihmiseltä.

Minultakin on muuten pyydetty saarnoja aiheesta. Pitäisiköhän vihdoin ryhtyä toimeen?

Et näytä olevalta

Äiti on työhuoneessa, mukula, 3 v. on ruokapöydän ääressä syömässä ja huutelee lisää leipää. Äiti vihdoin saapuu.

Mukula: Sä et näyttänyt olevalta vessassa, äiti.

8.11.11

Parasta kristinuskossa 1

Osallistuin tähän Helsingissä loka-marraskuun vaihteessa. Tekipä tosi hyvää. Polarisoituvassa ääripäiden maailmassa, jossa myös kirkkokunnat helposti seuraavat ajan henkeä, oli virkistävää kokoontua yhteen niiden kanssa, jotka eivät koe kuuluvansa ääripäiden konservatiiveihin eivätkä liberaaleihin (uskonnollisessa merkityksessä), vaan yksinkertaisesti rakastavat sitä, mikä kristinuskossa on parasta: Jeesusta.

Alkusysäys adventtiseurakunnan(kin) syntymiseen oli syvä halu ja kaipuu olla lähellä Jeesusta.

Ennen the One -tapahtumaa pyydettiin osallistujia lukemaan sekä evankeliumit läpi että yksi adventtiseurakunnassa syntyneen hengellisen kirjallisuuden rakastetuimpia helmiä, Ellen Whiten Desire of Ages. Enpä tietenkään saanut aikaiseksi, mutta ajattelin että jospa nyt, tapahtuman jälkeen.

Siitä on aikaa kun viimeksi olen lukenut kyseisen kirjan. Ensimmäisen kerran luin sen englanninkielellä ollessani lukion jälkeen opettajana Marshallin-saarilla Mikronesiassa. Englanninkielen taitoni ei ollut silloin vielä kovin monipuolinen ja aluksi tuntui etten ymmärtänyt tekstistä juuri mitään. Mutta päätin sen lukea silti ja sain itse kokoea miten vierasta kieltä sitkeästi lukiessaan alkaa vaan vähitellen ymmärtää vaikkei kaikkia sanoja tietäisikään. Tämän ahaa-elämyksen lisäksi sain ahaa-elämyksen ja syvempiä näkökulmia Jeesukseen.

Desire of Ages löytyy suomeksi myös tiivistettynä pokkariversiona nimellä Rakkaudella Isältä. Nyt voisi olla hyvä aika lukea se. Luvutkin ovat tiiviitä ja lyhyitä, sellaisen voi(nee) lukea vaikka aamiaista tai iltapalaa syödessä.

Muistiinpanoiksi ajattelin laittaa tänne blogiin jonkun ajatuksen tai lainauksen jokaisesta luvusta.
Ensimmäinen luku alkaa nykykulttuuria haastavalla ajatuksella "itsensä kieltämisen laki on elämän laki sekä maassa että taivaassa. Rakkaus, joka "ei etsi omaa etuaan", on lähtöisin Jumalasta ja meille sen on ilmoittanut lempeä ja nöyrä Jeesus."

Ihmiset elävät itsekkäästi itseään varten, toteaa White ja ottaa esimerkkejä antamisesta luonnosta. "Meri ottaa vastaan virtoja jokaisesta maasta, mutta se ottaa antaakseen. Merestä kohoava usva kastelee sateena maan..."

"... Jumalan suurin ilo on antaa. Kristus sai kaiken Jumalalta, mutta hän otti antaakseen. Pojan kautta Isän elämä virtaa kaikkiin; Pojan kautta se palaa iloisena palveluksena, rakkauden virtana kaiken alkulähteeseen."

Rakkautta potan äärellä

Äiti pyyhkii mukulan, 3 v. peppua pottaistunnon jälkeen.

Mukula: Äiti, mä tykkään, äiti, koko ajan äidistä.

7.11.11

Sinulle kaunis väri

Mukula, 3 v. ja äiti keskustelevat väreistä.

Mukula: Onko tumman sininen sulle kaunis väri, äiti?

Voimaäiti

Äiti kiipeää ottamaan korkealta hyllyltä valaspeliä mukulan, 3 v. pyynnöstä.

Mukula: Äiti on voimakas! Äiti saa!

6.11.11

Ystävilliä

Äiti printtaa isompia paperipinkkoja. Mukula, 3 v. odottaa printterin vieressä ja ojentaa kasan äidille.

Äiti: Kiitos!
Mukula: Se oli ystävillistä.

Hetken kuluttua alkaa tulla taas lisää paperia printteristä.

Mukula: Tää kone on, äiti, ystävillistä.

5.11.11

Laulaskellen työtäs tee

Äiti kulkee ohi lattialla palapeliä tekevän ja laulavan mukulan, 3 v.:

Mukula: Äiti, mä laulaskelen.

4.11.11

Iltarituaali

On nukkumaanmenon aika.

Mukula, 3 v.: Äiti, tuletko petaamaan mut sänkyyn?

3.11.11

Lisää kieltenopiskelua

Mukula, 3 v. ja äiti olivat autossa matkalla Jyväskylästä Muurameen.

Mukula: Mikä on englanniksi pyörä?
Äiti: A bike. Polkupyörä.
Mukula: Tiiäkkö mikä on englanniksi traktori?
Äiti: A tractor.
Mukula (hyväksyvästi): Oikein!

Kysymykset jatkuivat koko matkan. Kun päästiin perille totesi mukula että kaikki saatiin kysyttyä.

2.11.11

Enklansiksi

Automatkalla Helsingistä Jyväskylään mukulaa, 3 v. alkoi kiinnostaa kieltenopiskelu.

Mukula: Äiti, mikä on enklansiksi puut?
Äiti: Trees.
Mukula: Mikä on enklansiksi aurinko?
Äiti: Sun.
Mukula: Mikä on enklansiksi haarukka?
Äiti: A fork.

jne.... sana toisensa jälkeen.

Mukula: Mikä on enklansiksi laanuliinuluunu?
Äiti: En tiedä.
Mukula: Kyllä pitäis tietää. Isä, mikä on kruunu?
Äiti: Ai, kruunu. Se on crown. Mutta laanuliinuluunua äiti ei tiedä.

1.11.11

Yksi meistä

Matkattiin Helsingistä Jyväskylään. Takapenkillä istuivat mukula, 3 v. ja äiti, iskä ajoi ja edessä istui matkassa mukana ollut ihminen.

Mukula: Yksi meni istumaan eteen.

Kun lähestyttiin Jyväskylää:

Mukula: Äiti, minne viedään yksi meistä?