29.7.09

Paluu

Muksu, 7 v, saapui kotiin matkoiltaan.

Matkoilta tuodaan tietenkin tuliaisia. Äiti sai sinisiä servettejä, isä tervasaippuan ja mukula, 1 v, pinnejä.

Omilla rahoilla hankittuja.

She is back from her summer travels. Welcome home, big girl!

27.7.09

Keskisuomalainen paljastaa unikeon päivän yllättävän taustan

Tämän päivän Keskisuomalainen valistaa kansaa, tällä kertaa Muksut-sivulla (s. 16). Aiheena on unikeon päivä:
"Unikeon päivä tulee alunperin raamatusta. Seitsemän vainottua nuorukaista pakeni luolaan, jossa heräsivät vasta 200 vuoden päästä."

Mitä ihmettä? Olen lukenut Raamatun läpi, mutta tuollaista en muista sieltä lukeneeni. Mikäli olen lukenut huolimattomasti, niin toivoisinpa että toimittaja voisi minua valistaa mistä päin Raamattua tämä löytyy.

Ja ihan vaan vihjeena toimittajalle ja lehdistölle yleisimminkin: ennen kuin väittää jotain sanottavan jossain lähteessä, kuten esim. Raamatussa, kannattaa tarkistaa löytyykö se sieltä vai ei. Jos ei jaksa lukea koko lähdettä, esim. Raamattua läpi toimittamisen tuoksinassa, voi aina käyttää käteviä hakuohjelmia tai kysyä joltain, joka tietää.

Ja toinen pikkupointti: Raamattu kirjoitetaan isolla kun viitataan Raamattuun, kristittyjen pyhiin kirjoituksiin. Raamattu on nääs sen kokoelmateoksen nimi.

26.7.09

Kaupunki tyhmistää?

Maalaisia tunnutaan usein pitävän tyhminä. Mutta entäpä jos tyhmiä olemmekin me kaupunkilaiset?

Kaupungin vaikutusta ihmisen aivoihin nimittäin tutkitaan nykyään. Tulokset viittaavat siihen että kaupunkielämä tylsistyttää ajattelukykyä.
  • Jo minuuttien olo ruuhkaisella kadulla aiheuttaa sen että aivot muistavat vähemmän ja itsehillintä heikkenee.
  • Opiskelijoita, jotka olivat kävelleet puistossa verrattiin niihin, jotka olivat käyneet kävelyllä kaupungin keskustassa. Kävelyn jälkeen heille tehtiin psykologisia testejä. Kaupungilla kävelleet olivat huonommalla tuulella ja saivat paljon huonompia tuloksia huomiokykyä ja muistia mittaavissa testeissä. Jopa jo pelkästään kaupunkinäkymän katsominen valokuvasta huononsi tuloksia!
  • Tarkkaavaisuushäiriöistä kärsivillä lapsilla on vähemmän oireita luonnon keskellä ja he pystyvät paremmin keskittymään määrättyyn tehtävään.
  • Asunnoissa, joiden ikkunoista näkyi vihreää luontoa oli vähemmän perheväkivaltaa!
Mielenkiintoista ajateltavaa. Mikäli siis enää kykenemme ajattelemaan...

24.7.09

Filosofi apuun!

Äitiys/vanhempainvapaan jossain vaiheessa oli vaikea saada unen päästä kiinni tarpeeksi tehokkaasti että pystyisi hyödyntämään tarjolla olevan uniajan. Kierrosten hidastumiseen meni aivan liian kauan.

Tällaisessa kriittisessä tilanteessa tarvittiin apuun filosofi.

Kirjahyllystä käteeni tarttui Ludwig Wittgensteinin Sininen ja ruskea kirja (joka on kylläkin musta). Harvardissa eräällä erinomaisella kurssilla professori oli kovin innostunut Wittgensteinista ja hänen filosofiaansa ja ajatuksiinsa viitattiin vähän väliä. Niinpä joskus ostin kirjan itselleni ajatellen että kaipa tuohon täytyy joskus tutustua, kun se kerta tuntui saavan aikaan niin innostavia ja haastavia ajatuksia professorin (jonka nimeä en nyt muista) päähän.

Kyllä kannatti! Pari sivua Wittgensteinin "kielipelejä" tainnutti nopeasti, lempeästi ja turvallisesti uneen.

Ja niin sitä taas jaksettiin. Onneksi on filosofeja.

3.7.09

Etsi yhtäläisyydet

Selailin juuri lasten tehtäväkirjaa ja pysähdyin eräälle sivulle. Siinä oli kaksi ihan erilaista kuvaa ja ohjeena "etsi 7 yhtäläisyyttä".

Etsi yhtäläisyydet! Tälläista tehtävää en ollut ennen missään nähnytkään... Yleensähän käsketään etsimään eroavaisuuksia.

Siinäpä se. Jo pienestä pitäen opimme etsimään eroavaisuuksia. Ja sitä sitten teemme kautta elämämme. Miten paljon energiaa kuluukaan sukupuolten välisten erojen päivittelyyn, jopa suurenteluun. Entäpä eri kulttuurien väliset erot? Ja uskontojen? Ammattikuntien? Puhumattakaan ihan vaan perheenjäsenistä, sukulaisista, naapureista... Toisten kummallisuudet, outoudet, ongelmat kyllä huomataan.

Millaista olisi jos keskittyisimme hieman enemmän löytämään myös yhtäläisyyksiä?

2.7.09

Kotitöitä 2

Tältä näyttää autotallin siivouksen jälkeen.

This is what you look like after cleaning the garage.